Ikke gift med puppene dine…

For en stund siden satte Christina og jeg kursen mot Bødalen, for en liten prat med min mormor. Vi hadde fått lov til å komme å stille de spørsmålene vi måtte ha om brystkreft.  Det ble en lang og hyggelig prat, og vi fikk svar på alt vi lurte på.

I april 2002 dukket det opp et brev i postkassen til mormor. Det var en innkalling til mammografi, en jevnlig kontroll hun ble kalt inn til. Denne gangen var hun ikke helt sikker på om hun kunne dra på grunn av økonomien. det var den vedlagte giroen som ble vendepunktet, og bestemte seg for å dra.

puppen bel most flat og fotografert og resultatene skulle komme senere. Etter noen dager fikk hun en telefon om at hun måtte komme tilbake å ta nye bilder fordi de andre ikke ble bra nok. Ny runde med puppemos, ny vente runde på resultatene. Så ringte telefonen, hun måtte inn igjen, men denne gangen var det ingen forklaring på hvorfor.

Inne på kontoret til legen kom beskjeden alle håper de aldri vil få. Mormor hadde en kreft svulst i venstre pupp. Hun fikk beskjed om å tenke på om hun ville ta vekk helepuppen eller bare kulen. Etter en del informasjon fra legen, satte hun seg i bilen, rullet seg en røyk slik hun pleide, tente den og vippet ned solskjermen og så seg selv i speilet.

“Her sitter du og har nettopp fått vite at du har kreft, også sitter du her å røyker.”

Hun hadde spørsmål om hun ville ta ut sykemelding frem til operasjonen, men sta som hun er, takket hun nei, for hun skulle da på jobb. Veien til jobb ble kjørt på ren vane, og som kanskje er forståelig, husker hun ikke mye fra selve bilturen. Noen dager etter var det tid for ny konsultasjon, men denne gangen var yngste dattera hennes med. “4 ører bedre enn 2, hadde legen sagt.”. Mormor hadde bestemt seg for å fjerne puppen helt. Operasjonen ble satt 2 uker frem i tid og mormor ble sykemeldt frem til det. Tiden før operasjonen bli tilbrakt hjemme hos yngste dattera og familien. Alt gikk bra, selv om det var mye tanker og følelser.

En dag som mormor satt i stua, klarte hun ikke å holde tåren inne lenger. Det yngste barnebarnet kom inn i stua og fikk se at mormor gråt. “Er du lei deg mormor?” spurte han. “Nei, det er ikke så lett.” hadde hun svart. Han så på henne en stund.” Snart kommer pappa og da blir alt bra igjen.” sa han til slutt. Med ett forsvant tårene  og ble erstattet med latter.

Operasjonsdagen sto for tur og mormor ble etter noen timer en pupp fattigere. På sykehuset delte hun rom med en annen dame som også hadde hatt brystkreft. Damen var alene om sin situasjon, fordi hun ikke turte å si det ut høyt. Hun var redd for at det hele ble skikkelig virkelig hvis hun sa at hun hadde kreft. Men etter kort tid på samme rom som mormor begynte hun å presentere seg selv på følgende måte. “Hei, jeg heter… og jeg har kreft.”

Noen dager etter operasjonen hadde en pleier kommet inn på rommet og sagt til mormor. “Du kan få dusje, men du må ikke bli våt.” Mormor stusset litt på utsagnet, men takket pent nei siden hun skulle hjem samme dagen, så hun ville heller dusje hjemme.

Alt hadde gått bra etter operasjonen og mormor er helt kreft fri. Hun har jevnlige mammografier, selv om de var hyppigere den første tiden etter operasjonen. Hun får tilpasset en ny pupp ca en gang i året, og det er vist en del og velge i av fasonger, størrelser, farger osv.

Et drøyt halv år etter at mormor ble operert, fikk tvilling søsteren hennes påvist brystkreft i høyre puppen. Slik som mormor hadde hun fått valget om hun ville bare fjerne kulen eller ta vekk hele puppen. Hun hadde nølt litt og helte mest mot å bare fjerne kulen, fordi hun var gift og hadde jo ikke lyst til at mannen hennes skulle få et annet syn på henne med en pupp mindre.

Mannen hadde bare ett svar. ” jeg er ikke gift med puppene dine, jeg er gift med deg.”

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om min erfaring og oppfatting av å ha en mormor som har hatt bryst kreft.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s