Det er ingen andre enn din egen skyld.

Hvem lærte du det av??

Da jeg var mindre la aldri mamma og pappa skjul på den økonomiske sitasjonen hjemme. Det var ikke slik at de nødvendigvis satte seg ned med oss og snakket ordentlig om det, men de gjemte det aldri bort for oss heller. Vi har alltid hatt tak over hodet, klær på kroppen og mat på bordet, men som mamma og pappa har fortalt meg i etterkant, som jeg ikke helt husker, er at vi levde fra lønning til lønning. Når lønnen kom ble regninger og diverse betalt, og som oftest var det ikke stort igjen mot slutten av lønnings måneden.

På mange måter har jeg lært av det, men har det vært riktig lærdom? Jeg har vel i hovedsak lært at man må jobbe for pengene sine. Fra jeg var 14 år har jeg vært i arbeidslivet, riktignok tjente jeg kanskje ikke så mye, men jeg fikk erfaring. Men jeg lærte aldri skikkelig hvordan man skal kontrollere pengene. Jeg lærte aldri at pengene kanskje burde spares litt, slik at de strakk til hele måneden.

Da jeg fylte 18 år fikk jeg mitt første MasterCard, og det lå ubrukt i god stund. Men når jeg ført begynte det litt i bruk var veien tilbake ganske lang og gå. Jeg slet i mange år med gjeld, det var ikke store gjelden riktig nok, men nok til at jeg ble stresset hver gang jeg så en post bil.

Jeg klarte flere ganger å betale ned den lille gjelden men det tok aldri lang tid før den bygget seg opp igjen. Tilslutt ble det så mye at jeg ikke helt klarte å se enden på visa. Jeg fortalte det til samboeren min som selvfølgelig ble skuffet, men viste en forståelse jeg ikke hadde regnet med å få. Jeg fikk hjelp til å håndtere gjelden og kan med veldig god samvittighet si at jeg er gjeldfri for snart andre året på rad. Nå her jeg virkelig lært, og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri skal tilbake til det punktet igjen.

Det er ingen andre å legge skyld på enn meg selv når det kommer til skjødesløshet med penger. Men måten jeg lærte å bruke penger, er kanskje ikke den beste lærdommen. Jeg har ikke lært før i voksen alder at det å spare penger er lurt, jeg lærte ikke at det kunne være lurt å planlegge pengebruken. Foreldrene mine gjorde ikke en dårlig jobb, de gjorde en god jobb med å oppdra 3 barn på lav inntekt. De gjorde så godt de kunne, men hadde de hatt litt mer å rutte med hver måned ville det kanskje vært en annen lærdom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s