Veganer?! Hva spiser du da??

Januar i år bestemte jeg meg for å bli veganer. En stor livsstilsendring som jeg var veldig motivert og klar for, men som jeg var redd for at skulle bli vanskelig og overveldende. Det viste seg å ikke være det i det hele tatt. Noen utfordringer var det i begynnelsen, men om man går inn for å få tak i kunnskap så er den så ekstremt lett tilgjengelig.

“Veganer!? Men hva spiser du da??”

Spørsmålet om hva jeg spiser er et som jeg har fått flere ganger enn jeg kan telle de siste månedene. I begynnelsen så fant jeg det frustrerende å måtte besvare dette spørsmålet, men ettersom min egen kunnskap og dedikasjon for saken økte så har også holdningene mine til spørsmål som dette endret seg.

Det jeg ikke innså i begynnelsen var at spørsmålet kom ikke fra et sted som bunnet i negativitet, men heller en mangel på kunnskap kombinert med en genuin nysgjerrighet.

Å innse at man faktisk står i en posisjon hvor man kan være en god kilde for informasjon og kanskje også klare eliminere graden av fremmedfrykt for temaet gjorde at jeg satte pris på spørsmålet, og nå svarer jeg det med glede!

Med et smil ramser jeg opp flere av rettene jeg har forelsket meg i så langt, og til mine nærmeste så er det ikke nok med ord. Til dem dukker det opp i tallerkener og skåler for dem til å gjøre opp sin egen mening.

“Men du må jo ha kjøtt? Hva med proteiner?”

Det er vel på tide å legge denne myten om proteiner død en gang for alle.

PLANT-PROTEIN3

Kildene til proteiner gjennom en plantebasert diett er mange og enkle å få tak i. Det er så enkelt som det! Igjen, det gjelder bare å ta til seg kunnskapen om maten man tilbereder og spiser.

Har jeg vært feilfri gjennom mine 5 måneder som veganer? Nei det har jeg ikke. Ved noen få tilfeller så har jeg fått i meg produkter med melk eller egg fordi jeg ikke har vært nøye nok med å sjekke ingrediensene i det jeg har blitt servert eller har kjøpt, men fordelen med slike bommerter er at man lærer av dem.

Fisk er en ting jeg ikke har klart å gi opp 100% enda, men jeg håper på å komme dit etter hvert også. Og det skal sies at det tilhører sjeldenheten at jeg spiser dette.

Men det som er viktig når en prøver å endre kosthold og livsstil på denne måten, det er det å ikke føle seg som man har mislyktes når en trår feil. Om jeg ved en feil får i meg et produkt med melk, så er jeg like mye veganer. Det er veien jeg har valgt å gå, men jeg er ikke feilfri og kommer til å gjøre feil langs veien.

Nå skal ikke jeg prøve å tvinge på noen som helst det valget jeg har tatt personlig, det er opp til en hver enkelt å finne veien til det livet de ønsker å leve. Likevel kan jeg være en god kilde til kunnskap, og om du blir invitert på middag så ikke la deg skremme! Møt opp med et åpent sinn og åpen munn. Jeg kan garantere at du vil bli positivt overraska!

Så hvis det er noe som helst du lurer på, ikke nøl med å spørre 🙂

IMG_5019 IMG_5022

Og det vil dukke opp oppskrifter her etter hvert! Gleder meg til å dele med dere 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s